duminică, 10 ianuarie 2010

E nevoie de putina moderatie...

Suntem un popor ciudat, incapabil de o reactie calma si rationala.

La inceputul lunii decembrie nimeni nu se vaccina. Erau la moda zvonurile de pe net cu flacara violet, mayasii si vaccinul ucigas cu cip lichid 666. Vaccinul a stat pana cand a expirat prin depozite.

Apoi a murit o persoana cunoscuta si isteria a cazut in cealalta extrema cu oamenii inbulzindu-se ca vitele pentru vaccinare. Ori chestia asta nu imi place din doua motive:

  • oamenii stau la coada chiar in zonele de carantina, sute de oameni... unii posibil bolnavi. Riscul de rapandire a bolilor de tot felul creste in astfel de multimi.
  • vaccinarea se face mecanic, fara un control medical eficient si fara a se cunoaste exact istoria pacientilor. Nu e nevoie decat de un singur pacient care nu isi cunoaste istoria medicala cum trebuie, sau care minte (vrand sa faca vaccinul cu orice pret) ca sa avem parte de o reactie alergica care sa dea apa la moara idiotilor din tabara mica (dar activa) de anti-vaccinare.
Oamenilor astia (anti-vaccinare) le-as recomanda o plimbare prin saloanele  de infectioase (fara masti si fara sa se spele pe maini dupa) pentru ca oricum ei cred cu tarie ca virusul AH1N1 e vrajeala. Sunt sigur ca parerile lor personale vor fi atat de puternice incat sa constituie scut impotriva virusilor... si ca se pot baza pe credinta ca sa ii vindece de toate cele rele.

Recomandarea mea, faceti vaccinul...(la fel ca in cazul oricarei boli) riscurile la vaccinare sunt infime, avantajele imunizarii sunt uriase. M-am saturat sa ma repet, cred ca orice om cu mintea limpede e capabil sa inteleaga asta.
Daca aveti totusi dubii, discutati (numai) cu medicul vostru de familie despre oportunitatea vaccinarii. Parerile farmacistelor, femeilor de servici de prin spitale, calugarilor si ciudatilor anonimi de pe net (ma pot include si eu aici) nu valoreaza nimic in fata discutiei cu medicul ce va cunoaste cel mai bine starea de sanatate.

Va puteti informa cu adevarat consultand paginile institutiilor guvernamentale sau ale organizatiei mondiale a sanatatii (WHO/OMS) si a centrului de control al bolilor (CDC). Informatii despre evolutia pandemiei le puteti afla si de pe paginile institutiilor media serioase si cu reputatie (CNN; BBC) cat si la urmatoarea pagina web:

http://flutracker.rhizalabs.com/

Ca intotdeauna va doresc multa sanatate si sa nu uitati ca toate deciziile se iau la rece, gandind calm, rational si calculat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu